Nowy pneumatyczny robot delikatnie zrywa kwiaty

Nasza Wiedza | Nowy pneumatyczny robot delikatnie zrywa kwiaty

W ostatnim czasie powstaje coraz więcej rozwiązań w postaci elastycznych robotów, opartych na anatomii zwierząt, jednak naukowcy z Harvardu współpracujący z DARPA twierdzą, że ich wynalazek jest dokładniejszy i czulszy niż jakikolwiek powstały do tej pory pneumatyczny robot.

Większość robotów chwytających pracuje w bardzo zmechanizowany sposób. Zazwyczaj są wykonane z solidnych materiałów i kontrolowane przez specjalne aktywatory i złącza, które pozwalają im na wykonywanie różnych czynności, na przykład takich, z jakimi mam do czynienia w procesach produkcyjnych. Wszystko jest w porządku, dopóki człowiek nie stanie im na drodze lub materiały, z jakimi roboty te mają do czynienia są na tyle trwałe, aby nie ulec przypadkiem uszkodzeniu podczas zmechanizowanych czynności robotów, które nie mają przecież zmysłu dotyku czy siły nacisku.

Z tego właśnie względu rozwija się ostatnio technologia wykorzystująca elastyczne roboty, które łatwiej dopasowywałyby się do konkretnych zadań i otaczającego je, różnorodnego świata. To wymaga stworzenia mechanizmów, które oparte byłyby na biologicznych formach spotykanych wśród ludzi i zwierząt. Robot taki musiałby wiedzieć, z jakim obiektem ma do czynienia i na bazie tej wiedzy dostosować rodzaj wykonywanych działań.

Grupa naukowców z Harvardu wyprodukowała plastikowego robota w kształcie elastycznej macki wyposażonej w kilka kanałów pneumatycznych. Te kanały mają odbierać zróżnicowane stopnie nacisku i kształty. Pozwalają one kręcić się macce w dowolną stronę, a także zawinąć się wokół obiektu, chwycić go z odpowiednią siłą i podnieść. Nieważne, czy to kubek do kawy czy delikatny żonkil.

Poniższe wideo prezentuje robota podczas jednej z takich akcji. Choć akurat tutaj robot jest we wcześniejszej fazie rozwoju, już widać, w jakim kierunku zmierza ten eksperyment.

Related Post

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*