Piwny chleb z czarnego piwa

Nasza Wiedza | Piwny chleb z czarnego piwa 2
Po upieczeniu

Piwny chleb należy do jednego z najciekawszych smaków pieczywa na jakie natrafiłem.

Składniki:

  • 550 g mąki razowej,
  • 200 g mąki,
  • 300 ml mocnego czarnego piwa
  • 220 ml maślanki,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej

Wykonanie:

Do większej miski wsyp pszennej mąki, sody i soli. Wymieszaj i wsyp mąkę razową i cukier. Wymieszać maślankę z piwem i przygotować solidne nieklejące się ciasto. Przekładamy ciasto do wysmarowanych olejem form do pieczenia chleba chleb i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleba powinien mieć złotą skórkę, a pukając w spód powinien wydać głuchy dźwięk. Podawać po ostygnięciu.

Pięknie pachnący, świeży i puszysty chleb z piwa i maślanki przyjemny niepowtarzalny smak. Użyłem piwa Guinness.

Przed pieczeniem
Przed pieczeniem

 

Po upieczeniu
Po upieczeniu

Related Post

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*