Roladki z dorsza w jogurtowym sosie

Najwyższa pora na coś rybnego! Takie roladki z dorsza są świetnym pomysłem na obiad/kolację we dwoje ale oczywiście równie dobrze sprawdzą się jako przystawka. Sosu powinno starczyć na więcej niż osiem takich roladek, ba na każdej powinna być dosłownie kropka takiego sosu. Ja do sosu dodaję koperek, bo według mnie pasuje a do tego sos ładniej wygląda ale w oryginalnym przepisie go nie ma. Żeby całość ładnie się prezentowała możecie zetrzeć trochę skórki z cytryny i posypać całość.

Potrzebne składniki:
1 opakowanie filetów z dorsza Frosty, czyli 4 filety
kilka-kilkanaście zielonych oliwek (możecie je pomieszać z czarnymi)
kawałek sera feta
1 duży jogurt naturalny niskotłuszczowy
kilka liści sałaty lodowej
1 łyżka stołowa soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb, gałka muszkatołowa)

Filety z dorsza dokładnie czyścimy i myjemy a następnie przekrawamy wzdłuż na pół (tak aby powstało 8 długich płatów) i oprószamy z obu stron przyprawą do ryb oraz szczyptą pieprzu i soli.

Oliwki kroimy w plastry albo wzdłuż na pół. Ser feta kroimy w dosyć cienkie plastry. Na filecikach układamy plastry sera feta i plasterki oliwek (pozostawiamy puste brzegi żeby lepiej się zwinęło) a następnie zwijamy wszystkie fileciki aby powstały roladki, które spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, który mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny (jeśli nie macie soku z cytryny to może być sok z pomarańczy albo limonki) oraz szczyptą gałki muszkatołowej (ja dodaję jeszcze trochę koperku).

Po wyjęciu ciepłe roladki polewamy sosem.

Smacznego!

Related Post

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*